Bolag och företagande

Att tänka på när man letar kontorslokal

Att hitta den perfekta kontorslokalen för sin verksamhet är inte alltid den enklaste. Mest troligt kommer man behöva göra en eller annan kompromiss. Men det betyder inte att man måste ta den första som dyker upp. 

Läget

Läget kommer många gånger vara en starkt avgörande faktor. Inte nog med att det ju helst ska vara lättåtkomligt för de anställa, utan även för kunderna. Det kan även vara aktuellt att titta på var ens konkurrenter är belägen. Socioekonomiska faktorer kan faktiskt även spela en roll. Säljer man exempelvis dyra tjänster eller produkter kanske man inte bör välja en lokal i ett låginkomstområde.

Utformningen

Nästa sak att titta på är själva lokalen i sig och hur den är utformad. Tänk på behovet av arbetsplatser och hur åtskilda de behöver vara för att arbetet ska kunna utföras optimalt. Har man till exempel många som sitter i telefon med kunder en stor del av sin tid kanske man borde undvika helt öppna kontorslandskap. Lokalens utformning måste med andra ord inte utgöra ett hinder för att skapa en bra arbetsmiljö.

Storlek

Storleken är en av de mest självklara aspekterna och ingen kommer ju skaffa en lokal där man inte får plats med alla anställda. Men det är också smart att tänka framåt och hur många nya medarbetare man kanske kommer att anställa om ett eller ett par år. Om inte lokalen kan hantera en mindre tillökning kanske man kommer behöva byta igen snarare än man tänkt.